København anno 1761 online

Hvad gør man, når man ønsker at præsentere et 250 år gammelt kort over København på internettet? Jo, man integrerer en digital udgave af kortet i en Joomla! webløsning ved hjælp af Google Maps API.

Chr. Geddes store kort over København (2,5 m x 2,5 m) hænger på Københavns Stadsarkiv. Kortet er usædvanligt, fordi det viser hele hovedstaden fra luften, som den så ud i 1761. Arkivet ønskede i jubilæumsåret 2011 at give interesserede mulighed for at se kortet på internettet i en digital udgave og havde derfor brug for en hjemmeside. Joomla! CMS var det indlysende valg, fordi kortet nemt kunne integreres i Joomla som en Google Maps applikation. Desuden bruger Stadsarkivet Joomla på sine tre andre hjemmesider. Da Pointe er et af de bureauer i Danmark, der har arbejdet længst og mest med Joomla, blev vi valgt som leverandør.

holmenskirke

Design

Foruden det eleverede kort skulle hjemmesiden også indeholde Geddes kvarterkort. For at skabe en relevant og passende ramme om de gamle kort er der anvendt billedmateriale fra midten af 1750’erne i designet. Simpel navigation og struktur på selve hjemmesiden giver rum til de mere avancerede navigationsmuligheder i kortene, herunder zoom, valg af forskellige lag og søgemuligheder.

Integration af Google Maps

Københavns Stadsarkiv konfigurerede og udarbejdede selv Google Maps-applikationerne, der viser kortene  på hjemmesiden. Pointe rådgav om implementeringen i Joomla og konfigurerede systemet til, at kortene kunne integreres i hjemmesiden. Kombinationen af et af de bedste open source CMS’er og et af Googles super-værktøjer førte til det fremragende resultat, der i dag kan opleves på www.kbh1761.dk.

Markedsføring og resultater

I november 2011 bød stadsarkivar Kristian Bak velkommen til oplevelsernes kort. Samtidig kørte der præsentationsvideoer om hjemmesiden i A-busserne i København. Den første måned var der 50.000 besøg på hjemmesiden, hvilket ikke bare skyldtes dygtig markedsføring men også pressens store interesse for projektet.

I det hele taget var lanceringen meget vellykket, projektet var en succes.

Men prøv det selv! Tag en tur i tidsmaskinen, og oplev den gamle hovedstad. Se og læs kortenes fortællinger om København i 1700-tallet. Klik dig rundt i gader, på torve, ved kirker, palæer og huse, som vores tip-tip-tip-mv.-oldeforældre kendte dem. Besøg hjemmesiden her.